黃師奶廚藝小百科

黃師奶烘培工作坊

想跟黃師奶整靚靚動物cupcake, 請即報名參加
黃師奶烘焙工作坊啦! 黃師奶烘焙工作坊

黃師奶專欄

日日煮星級「煮」廚


SalaD blog 星級blogger


點煮網推介用戶


myTaste.tw

Google+ Badge

舊日文章

南瓜奶糊



囡囡一直都好抗拒食固體,而呢個問題亦一直令到黃師奶好煩!不過作為媽媽,為咗囡囡,點會咁易放棄吖!為咗令到啲糊仔易啲令囡囡接受,黃師奶就喺啲蔬果茸到加咗Illuma stage 2 奶奶呢!其實做法真係好簡單架咋!只要揀一款小朋友喜歡嘅蔬果,咁今次我哋就揀咗南瓜呢!首先將南瓜蒸熟再打茸,跟住就將Illuma奶奶慢慢倒入啲南瓜茸到拌勻就得呢!稀杰程度就要跟返小朋友口味喇!落奶奶時要慢慢加呀!一次過加太多就會好稀呢! 加咗Illuma奶奶後,囡囡明顯易接受咗!梗係啦!因為有囡囡最鍾意嘅奶奶嘛!小朋友愛食糊仔就自然會食多咗啦!而蔬果奶糊又有營養豐富嘅Illuma,小朋友實會快高長大呢! 剛學食固體嘅小朋友真係好啱呢個方法架!蔬果糊有奶味一定容易接受啲!到小朋友再大少少,蔬果奶糊就可以轉為小食!

884 Total Views 2 Views Today
大家可以Click入 黃師奶廚藝小百科 facebook 粉絲專頁度交流吓吖~!!!

Comments are closed.